OVER ONS

Het bestuur

De Islamitische basisschool As-Soeffah in Amsterdam valt met de Islamitische basisschool Al-Qoeba in Den Haag onder de Stichting islamitisch onderwijs IQRA

IQRA (=lees) is het eerste geopenbaarde woord van de heilige Koran waarin Allah (swt) de opdracht geeft om te lezen en te leren. Dit woord van de Koran is als bestuursnaam gekozen.

De Stichting Islamitisch Onderwijs IQRA is het bestuur van de Assoeffahschool in Amsterdam en de Al-Qoebaschool in Den Haag . Het schoolbestuur van de stichting IQRA heeft een algemeen directeur aangesteld voor beide scholen.

De oprichter van de Stichting IQRA is de geestelijk leider Qaid-é-Ahlé Soennat, Zijne Eminentie Maulana Shah Ahmad Noorani Siddiqui, R.A.

Het doel van de stichting IQRA is om scholen op te richten waar goed onderwijs wordt gegeven en rekening wordt gehouden met de Islamitische opvoeding. Het kind moet zich thuis voelen op school: een positief zelfbeeld hebben, het zelfvertrouwen vergroten en zich optimaal ontwikkelen. Het uiteindelijke doel van de Islamitische school is om moslims te begeleiden naar een (goede) maatschappelijke positie in deze samenleving door volledige ontplooiing en identificatie met de Nederlandse samenleving. Op die manier kan de moslim zijn positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

De identiteit

De As-soeffahschool is een Islamitische basisschool. De school wil een bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving door de kinderen voor te bereiden op hun taak en hun plaats in de maatschappij. Door informatievoorziening willen wij dat de kinderen kennis kunnen vergaren en wijs worden en verder verantwoordelijkheid ontwikkelen vanuit een eigen Islamitische identiteit. Zowel innerlijk (denken, voelen, gebed) als uiterlijk (gedrag, kleding, voedsel) is de school herkenbaar als Islamitisch.

Vrijdagmiddag zijn de leerlingen vrij van school om mee te doen aan het Djoema-gebed. De school houdt zich aan Islamitische feesten, voorschriften en gebruiken. Ze schenkt aandacht aan Ied-oel-Fitr en Ied-oel-Adha, Miraadj-oen-Nabie en Milaad-oen-Nabie.
Wij zijn een Nederlandse school op islamitische grondslag. Wij willen volop deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Te midden van de Nederlandse samenleving willen wij van onze school een nog betere Islamitische basisschool maken, waar de kinderen met plezier en grote inzet leren. Een school, waar de docenten door wat zij doen en laten zien aan de leerlingen het juiste voorbeeld geven en een school waar de leerlingen de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen.

De grondslag van de school houdt in dat de missie en visie van de identiteit voortvloeien uit de levensbeschouwing vanuit de Islam. De bronnen van de Islam zijn voor ons:
De Koran, de Openbaring van Allah.
De Hadies, de overlevering van de uitspraken en gewoonten van Profeet Mohammed, vrede en zegeningen met hem.
Interpretaties van de Koran en Hadies door schriftgeleerden van de Ahle Soennat wa Djama’a.

De kenmerken zijn in het algemeen:
“IQRA”(=lees/leer) behelst de Goddelijke opdracht om te leren. Verder daagt de Koran de mens uit om de schepping te onderzoeken en gebiedt er goed gebruik van te maken.

“Zoek kennis … al moet je naar China” is de Hadies van de Profeet, vrede en zegeningen met hem, waarin de mens wordt aangespoord alles in het werk te stellen om te leren. Leren wordt in deze Hadies een actief proces genoemd, men moet kennis zoeken door te onderzoeken, te vergelijken, enzovoort: het principe van leren leren ofwel zelfstandig leren is voorgeschreven.

“Leer vanaf je moeders schoot …. tot het graf ” is de volgende Hadies met de opdracht om te blijven leren. In hedendaagse termen noemt men dit concept: permanent leren.

“Fitrah” Elk kind is een uniek individu dat de fitrah draagt:
het kind is onschuldig en niet belast met erfzonde
het kind is bezig de wereld om zich heen te verkennen en wordt bewust van zichzelf.

Visie op onderwijs

Een belangrijk uitgangspunt van de school is het adaptief onderwijs. Het onderwijs is zo georganiseerd dat er voor elk kind wat te leren valt (op zijn/haar niveau!). Verschillen tussen kinderen worden gezien als uitgangspunt voor leren. Kinderen worden uitgedaagd zich een gefundeerde mening te vormen waarbij het standpunt van de ander als waardevol beschouwd moet worden. Het is belangrijk dat kinderen zich thuis voelen op school.

Vanuit geborgenheid en vertrouwen worden vaardigheden aangeleerd op sociaal (ik en de ander), emotioneel (ik en gevoel), motorisch (ik en bewegen), cognitief (ik en het leren) en creatief (ik en vindingrijkheid) gebied, met als doel bij te dragen in de ontwikkeling tot een zelfstandig en positief kritisch denkende moslim. De leerkracht begeleidt en stimuleert het kind in positieve zin.

Wij werken met methoden en/ of onderwijsleermiddelen die rekening houden
met de verschillen tussen onze leerlingen en die ook zelfstandig en samenwerkend leren mogelijk maken. Met behulp van het leerlingvolgsysteem volgen wij de ontwikkelingen van individuele leerlingen nauwlettend om zorg op maat te geven. Leerlingen en ouders/ verzorgers hebben recht op een professionele begeleiding; daarom probeert de school een actief na- en bijscholingsbeleid voor haar personeel te bewerkstelligen.

Het uiteindelijke doel van de school is kinderen op te voeden tot participatie in de Nederlandse samenleving op basis van het behoud van de eigen religieuze achtergrond. De school streeft ernaar de kennis, vaardigheden en de attitude bij de kinderen te ontwikkelen, die nodig zijn om volledig te kunnen participeren in deze Nederlandse samenleving.

Wij proberen de leerlingen zo voor te bereiden en te begeleiden dat zij na acht jaar school het voortgezet onderwijs kunnen kiezen dat bij hen past.

Tenslotte……….
Het opvoeden van kinderen is een samenspel tussen de school en de ouders. We vinden het belangrijk dat we met u in gesprek blijven over de juiste manier van opvoeden van uw kind. Wij doen dit bewust vanuit een Islamitische levensovertuiging. Wanneer zaken minder soepel verlopen, dan zullen wij niet aarzelen u hierover te informeren. Wanneer u op- of aanmerkingen heeft, bespreekt u dat eerst met de leerkracht. Als dat geen oplossing biedt, dan kunt een afspraak maken met een directielid. Samen komen we er altijd uit!

GODSDIENSTONDERWIJS/Burgerschapsvorming

Maulana Rafiek Roshanali

BEWEGINGSONDERWIJS (Gym-lessen)

Meester Jeffrey Staal

VERTROUWENSPERSOON
Juf Angeline Sweet


Verzuimcoördinator/ administratie

Mw. Faziela Santoe
Mw. Shaida Karimbaksh


Ouderconsulent

Mw. Dionne Nelson


Schoolmaatschappelijkwerk

Mw. Rinia Hok A Hin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten